BENNY LINDELAUF, WINNAAR

THEA BECKMANPRIJS IN 2004


Een persoonlijke brief voor Anneke van kinderboekenschri8jver Benny Lindelauf: 


"De afgelopen 2 weken was ik niet alleen in Catalonië, maar dankzij jouw woorden ook in het Rome van Idris. Mijn hemel, dit is zonder twijfel jouw Magnum Opus. Wat een epische roman heb je geschreven, zo rauw, onverbloemd, rijk aan details, dramatisch. En hoe jij je hebt verdiept in die tijd, echt indrukwekkend. Wat een monnikenwerk moet jouw research zijn geweest! Ik dacht meteen: opsturen voor de Thea Beckmanprijs!! Dit werk verdient hel predicaat Historische Roman dubbel en dwars. Wat mag  je trots zijn op zo'n machtig boek. En dan ziet het er ook nog eens zo prachtig uit."

SCHRIJVER EN DOCENT CLAIRE HULSENBECK 


"Wat een fantastisch boek! Het is een groots en meeslepend verhaal. Ik las het diep tevreden uur na uur zoals toen ik een jaar of twaalf-veertien was. Buitengewoon spannend, je ziet en ruikt en voelt alsof je erbij bent. Zo enorm goed geschreven ook. Elke zin loopt en neemt je mee.

Er zijn twee dingen die mij steeds meer opvallen. Het eerste is dat je alle wendingen geloofwaardig weet te maken. Zoals het feit dat Idris leert lezen en schrijven. En dat hij adoptief zoon wordt van een hoge Romein. En dat komt doordat je alles zo prachtig voorbereidt.

Het tweede is de uitstekende research. Dat is echt indrukwekkend. 

 Hoe alle lijnen bij elkaar komen is op zich al geweldig mooi. Maar dat het ook overtuigt en aanvaardbaar is, lijkt mij toch vooral de verdienste van jou als schrijver. En verder is het natuurlijk heel bijzonder dat je de lezer zoveel laat zien van gebruiken, huisraad en manieren van leven. En dat wij allemaal mensen zijn.

Van harte gefeliciteerd met dit monumentale werk, lieve Anneke. Je hebt iets heel belangrijks bijgedragen.

Ik heb enorm genoten van je beeldende stijl."

SELMA NOORT, WINNAAR THEA BECKMANPRIJS IN 2016


'GEEN BOEK VOOR WATJES"


"Idris wordt als jongen verraden door zijn stiefbroer, als slaaf verkocht en meegenomen naar Rome. Dit is geen boek voor 'watjes', de tocht naar Rome is een huiveringwekkende hel. Ook later is het leven in het Romeinse Rijk niet mild. Een mensenleven telt alleen in het belang van iemand met macht. Sommige heersers brengen orde, anderen chaos. Het verhaal van Idris laat zien hoe grillig het leven kon verlopen in die tijd, en hoe onzeker je lot was, altijd in handen van en verweven met dat van anderen. In opstand komen was uitgesloten, alleen met vleien en manipuleren kon je nog enigszins proberen je levensloop te beínvloeden. Idris houdt zich staande, hij kent liefde en vriendschap en slaagt er uiteindelijk zelfs in het lot van Batavorum (Nijmegen) ten gunste te keren."