Anneke Scholtens (Voorschoten, 1955) schreef sinds 1999 meer dan honderd kinderboeken voor diverse uitgevers (Leopold, Ploegsma, Zwijsen, Maretak, Historische verhalen). Daarnaast gaf ze jarenlang schrijfworkshops bij Buitenkunst, was ze tien jaar actief als Schoolschrijver in Amsterdam, en schreef ze scenario’s voor een korte film en een stripboek. De laatste tien jaar werkte ze achter de schermen aan de historische jeugdroman Idris, slaaf van Rome, haar magnum opus. Met een extra mooie uitgave daarvan viert ze in 2024 haar 25-jarig jubileum als schrijver. 

In Idris, slaaf van Rome, dat 26 maart uitkomt, vertelt ze de avonturen van de 13-jarige Idris, een Bataafse jongen die woont, werkt en droomt van de toekomst in de stad Batavodorum. Hij heeft bijzondere dromen, en hoort van een dromenduider dat hij een grote rol zal spelen voor zijn volk. Na veel omzwervingen komt hij in een Romeins legioen terecht dat uitgerekend de opstand  van de Bataven moet neerslaan.

Anneke Scholtens: “Ik ben al lang gefascineerd door het begin van onze jaartelling, en dan vooral door de geschiedenis van de Bataven. Zij waren een bijzonder volk. Ze ‘leverden’ heel wat soldaten voor de Romeinse hulptroepen; elk gezin had wel een zoon onder de wapenen. Omgekeerd hadden zij ook veel aan de Romeinen te danken: hun stad Batavodorum en de luxe Romeinse levensstijl die de veteranen meenamen na 25 jaar dienst.”

“Ik vroeg mij af hoe het was om in die tijd een Bataafse jongen te zijn, een oudste zoon, voorbestemd voor het leger. Veel jongens zullen daarnaar uitgekeken hebben - de veteranen brachten mooie verhalen mee - maar wat nou als je als jongen twijfelt over zo’n toekomst? Uit deze overwegingen is mijn verhaal gegroeid. Hierin schets ik de relatie tussen de Bataven en de Romeinen op een andere manier dan gebruikelijk. Meestal worden de Romeinen neergezet als bezetter en de Bataven als een volk dat vecht voor zijn bevrijding. Tal van historische bronnen geven echter voer aan de gedachte dat de Bataven dat zelf anders zagen. Zij voelden zich eerder bondgenoten van de Romeinen, aan wie zij troepen leverden in ruil voor een beter leven.”

“Zelf ben ik heel blij met het resultaat, en ik hoop iedereen die wat met de Romeinse en onze eigen geschiedenis heeft ook.”